Reason Online Marketing logo
Google Ads accountstructuur
Geschreven door: Yentl van Veenendaal

SKAG: Een nieuwe Google Ads accountstructuur voor meer omzet

Als je bij de voor jou belangrijke zoekwoorden niet vindbaar bent op pagina 1 van Google, neem je jezelf dan serieus als ondernemer? Niemand kijkt tenslotte meer op pagina 2 en 3. Een beetje ondernemer snapt dat we massaal Google gebruiken als we ons oriënteren op een dienst of product.

Steeds meer ondernemers gebruiken Google Ads om direct vindbaar te zijn voor de doelgroep. Ik zie nog te vaak dat er oude strategieën gebruikt worden. Zo wordt er nog teveel gewerkt met SKAG (Single Keyword Ad Groups). Vroeger was dat top! Maar nu? Nu doe je er beter aan om een andere Google Ads accountstructuur te hanteren. Dit voorspelde ik eind 2020 al in ons jaarlijkse online marketing trends artikel. Vandaag vertel ik je waarom je toewerkt naar een toekomstvaste accountstructuur én hoe je dat doet.


Google Ads accountstructuur: SKAG

De naam zegt het eigenlijk al: Single Keyword Ad Groups. Ofwel; je maakt je Google Ads campagnes zo dat je bij ieder zoekwoord een eigen advertentiegroep en passende advertenties krijgt. Op deze manier kun je de advertentie specifiek schrijven voor dat zoekwoord. Dit zorgt (vaak) voor een hogere CTR (doorklikratio op jouw advertenties), waardoor je meer nieuwe bezoekers aantrekt en meer omzet genereert.

De SKAG methode is/was een populaire google ads accountstructuur
Afbeelding 1: SKAG Google Ads accountstructuur

Dit was ‘the way to go’

De SKAG methode was vooral vroeger enorm populair. De biedingen verliepen destijds ook nog handmatig. Als adverteerder moest je per zoekwoord aangeven wat je per klik wilde betalen (CPC). Een Google Ads accountstructuur gebaseerd op advertentiegroepen met één zoekwoord is dan wel heel overzichtelijk. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk door de komst van zogeheten ‘smart bidding’ strategieën.

Veranderingen binnen Google Ads

De markt van online marketing, of specifiek Google Ads, veranderd zeer snel. Wat mij betreft zijn er twee grote veranderingen geweest die van invloed zijn op jouw Google Ads accountstructuur.

De introductie van smart bidding

Algoritmes werken steeds beter. Het werk van online marketeers, wordt waar mogelijk al vervangen door AI (Artificial Intelligence). Het Google Ads algoritme wordt dagelijks gevoed met een MEGA hoeveelheid aan informatie. Door al die informatie is Google veel beter in staat dan wij als online marketeers, om in te schatten of bepaalde zoekopdrachten tot conversies kunnen leiden of niet. Het algoritme kijkt daarbij naar, het tijdstip, de locatie van de zoeker, het profiel van de zoeker, eerder zoekopdrachten en demografie.

Door een smart bidding biedstrategie te gebruiken, laat je de biedingen over aan het algoritme van Google. Daarvoor moet het algoritme wel genoeg data hebben om de juiste keuzes te kunnen maken. Als je een SKAG Google Ads accountstructuur hebt gehanteerd, heb je nu te maken te maken met veel verschillende advertentiegroepen. Daardoor is alle door jouw verzamelde data, verspreid over die vele advertentiegroepen. Door met de SKAG methode te blijven werken is het lastig om succesvol met smart bidding biedstrategieën te werken.

Veranderende matchtypes

Binnen Google Ads kun je zoekwoorden opgeven met een verschillend matchtype. Zo kun je exacte zoekwoorden gebruiken zoals [smartphone kopen]. Maar ook broad modified zoekwoorden zoals +smartphone +kopen of zinsdelen zoals “smartphone kopen”. Die verschillen noemen we matchtypes. Vroeger waren de verschillende matchtypes vrij letterlijk op te vatten:

 • Exact Match (exacte zoekwoorden) houdt in dat (be)zoekers ‘bijna exact’ dat zoekwoord moeten hebben ingetypt voordat jouw advertentie getoond wordt.
 • Phrase Match (woordgroep) is iets breder en betekent dat advertenties worden weergegeven als de zoekopdracht het zoekwoord bevat met een maximaal aantal woorden voor of na het ingestelde zoekwoord.
 • Broad Match Modifier (aangepast breed) het zegt het zelf al, is breed. Maar niet zo breed als broad match. Dit matchtype zit tussen phrase match en broad match in. Hierbij moeten de zoekwoorden terugkomen in de zoekopdracht, maar de volgorde en de plaats waar de zoekwoorden voorkomen in de zoekopdracht doet er niet toe.
 • Broad Match (breed zoeken) zoekwoorden zorgen ervoor dat jouw advertenties ook worden weergegeven voor zoekopdrachten die (vaag) gerelateerd zijn aan de zoekwoorden die je selecteert.

Anno 2021 is dit inmiddels fors veranderd. Een deel van de zoektermen is niet meer zichtbaar in je account, exact match is niet meer echt exact en broad match laat steeds betere zoekresultaten zien. Google krijgt steeds meer controle en jij als adverteerder steeds minder. Hoe ga je daarmee om en hoe kun je juist van deze veranderingen profiteren?

Hoe je het beste jouw campagne structureert

Machine learning zorg ervoor dat we op een andere manier naar campagnes moeten gaan kijken. Het gaat niet meer om het zoveel mogelijk uitsplitsen van zoekwoorden in advertentiegroepen. Het gaat om het samenvoegen van zoveel data zodat smart bidding biedstrategieën meer en sneller data hebben om betere keuzes te kunnen maken. Wat ook jij hieraan kunt doen?

Advertentiegroepen samenvoegen

De eerste stap is om zoveel mogelijk advertentiegroepen samen te voegen. Hierbij is het advies: één advertentiegroep per landingspagina.

Binnen de nieuwe Google Ads accountstructuur ga je aan de slag met het samenvoegen van zoveel mogelijk vergelijkbare advertentiegroepen
Afbeelding 2: advertentiegroepen samenvoegen

Ga je aan de slag met het samenvoegen van advertentiegroepen? Let dan op:

 • Voeg alleen advertentiegroepen samen die dezelfde landingspagina gebruiken.
 • Check of de toegevoegde uitsluitingszoekwoorden jouw nieuwe zoekwoorden niet belemmeren.
 • Gebruik de ‘keyword insertion’ functie om relevante advertenties te behouden
 • Maak per advertentiegroep 1 responsieve zoekadvertentie aan en maak gebruik van alle beschrijvingen en koppen.
 • Na het samenvoegen van de verschillende advertentiegroepen zul je zien dat je meer data verzameld binnen een enkele advertentiegroep. Door deze nieuwe advertentiegroep te combineren met een geautomatiseerde biedstrategie ga je meer conversies genereren!


Een nieuwe accountstructuur: Campagnes samenvoegen

Heb je verschillende campagnes draaien, maar hebben ze allemaal dezelfde CPA die je nastreeft (of al behaald)? Voeg dan ook de campagnes met dezelfde doelstelling samen! Zo verzamel je niet alleen binnen advertentiegroepen meer data om met smart bidding te starten, maar ook binnen je campagnes.

Binnen de nieuwe Google Ads accountstructuur voeg je zoveel mogelijk campagnes met dezelfde doelstelling samen
Afbeelding 3: Campagnes samenvoegen

Bij een aantal van onze klanten was de doelstelling voor verschillende campagnes gelijk. Namelijk: een bepaalde doel CPA voor een aantal verschillende diensten. Door alle campagnes met dezelfde CPA (onderdeel van jouw nieuwe accountstructuur) samen te voegen, ontstaat er 1 grote campagne waarin extreem veel data wordt verzameld. Ga je aan de slag met het samenvoegen van campagnes met dezelfde doelstelling? Let dan op:

 • Uitsluitingszoekwoorden die nieuw toegevoegde zoekwoorden kunnen belemmeren.
 • Het correct overnemen van doelgroepen.
 • Het toevoegen van extensies op advertentiegroep-niveau om de relevantie met zoekwoorden te behouden.
 • Door het samenvoegen van de campagnes zal het resultaat van je campagnes aanzienlijk verbeteren. Dit heeft ook als voordeel dat je binnen de nieuwe campagne kunt werken vanuit grote budgetten en geen budgetverdeling meer hoeft te maken.

Test 1, 2: breed adverteren

Vervolgens ga je binnen deze nieuwe campagnes op zoek naar nieuwe zoekwoorden. Hierdoor komt er meer zoekvolume beschikbaar om op te adverteren.

Doorgaans kies je ervoor om op meer zoekvolume in te spelen door het toevoegen van nieuwe zoekwoorden. Of je gebruikt DSA advertentiegroepen. Met de nieuwe definitie van brede zoekwoorden kun je er ook voor kiezen om alle modified broad zoekwoorden over te zetten naar breed.

De eerste tests laten zien dat er hierdoor tot wel 60% meer vertoningen gegenereerd werden en +40% klikken. Ook het aantal conversies nam toe. Bij alle tests bleef de CPA gelijk.

De test laat zien dat je met breed adverteren veel meer zoekvolume kunt bereiken. Hierdoor kan er tegen hetzelfde budget veel meer omzet behaald worden. Daarnaast werden er veel nieuwe zoekwoorden ontdekt waar normaal nooit op geadverteerd zou worden. Ook starten met breed adverteren? Ga dan als volgt aan de slag:

 • Maak een campagne experiment aan in Google Ads
 • Zorg dat alleen het matchtype van de zoekwoorden verschilt, de rest kopieer je één op één.
 • Test het experiment minimaal weken. Zo geef je het algoritme de ruimte om data op te bouwen voor de geautomatiseerde biedstrategie.

Voeg dynamische advertenties toe

Je biedstrategie werkt al beter doordat je alle data van de advertentiegroepen en campagnes hebt verzameld. Ook speel je al in op meer zoekvolume door breed te adverteren. De volgende stap is de relevantie van de advertenties te verhogen. Zo zorg je voor meer klikken en meer converterende bezoekers. Dit doe je door:

 • Keyword insertion toe te passen in koppen en beschrijvingen.
 • De best scorende USP’s in de advertentieteksten te verwerken.

De nieuwe smart bidding biedstrategieën hebben voor veel ondernemers effect op de Google Ads accountstructuur. Wil je deze nieuwe biedstrategieën optimaal benutten, volg dan bovenstaande tips om zoveel mogelijk data aan het algoritme aan te bieden. Ga jij op basis van dit artikel aan de slag met nieuwe geautomatiseerde biedstrategieën of houd je nog even vast aan the good old SKAG methode?

Heb je hulp nodig bij het (her)inrichten van jouw Google Ads account of wil je Google Ads uitbesteden, neem even contact op!

© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
Bel ons
Online groeiscan
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram