Reason Online Marketing logo
Cialdini afbeelding
Geschreven door: Marije Poot

Cialdini 7 principes: hoe kan jij ze inzetten in jouw bedrijf?

Dr. Robert Cialdini, oud-hoogleraar Psychologie en Marketing, is wereldwijd bekend om zijn invloedrijke werk in de psychologie van beïnvloeding. Zijn boek, Influence: The Psychology of Persuasion, introduceert Cialdini 7 principes om te beïnvloeden:

Snel op zoek naar een bepaald onderwerp?

Deze 7 principes van Cialdini kan je inzetten bij het ontwikkelen van een sterke (online) marketingstrategie en het verbeteren van klantbetrokkenheid. Deze principes zorgen er niet alleen voor dat je een band creëert met de klanten, maar draagt ook bij aan het verhogen van conversies en versterkt het merkvertrouwen.

De toepassing van Cialdini’s 7 principes vraagt om een strategische aanpak die verder gaat dan standaard tactieken; het gaat om een ethische en doeltreffende manier van communiceren met klanten, van website ontwerp tot advertentiecampagnes. In deze blog nemen we je mee hoe je deze principes kan toepassen in jouw (online) marketing en op de website. Maar eerst leggen we uit waarom deze principes zo belangrijk zijn.

Waarom zijn de 7 principes van Cialdini waardevol?

Wist je dat je elke dag meer dan 30.000 beslissingen neemt zonder daar echt bij stil te staan? Een verbazingwekkende 95% van deze beslissingen nemen we op de automatische piloot. Dit wordt uitgelegd door Daniel Kahneman in zijn boek Thinking, fast and slow. Hij introduceert hier twee manieren van denken: Systeem 1 en Systeem 2.

Systeem 1 is onze automatische, snelle en moeiteloze manier van denken die we het meest gebruiken. Het helpt ons om snel te reageren in het dagelijks leven zonder er veel energie in te steken. Dit systeem is moeilijk bewust te controleren.

Systeem 2 is veel bewuster en rationeler. Wanneer we een beslissing moeten nemen die meer overweging vereist, zoals het kiezen van een auto, schakelen we dit systeem in. Dit kost veel meer energie en vraagt om zelfbeheersing. Omdat dit systeem zoveel energie kost, gebruiken we het alleen wanneer het echt nodig is.

De beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini zijn ontworpen om Systeem 1 te beïnvloeden. Als we bijvoorbeeld zien dat veel mensen een product kopen (sociale bewijskracht), neigen we ernaar dit ook te willen kopen, vaak zonder diepgaand na te denken waarom. 

Door te begrijpen hoe ons brein werkt hebben we de mogelijkheid om slimme en effectieve strategieën te ontwikkelen die gedrag en beslissingen sturen, vaak zonder dat de consument zich realiseert hoe ze beïnvloed worden. Daarom zijn Cialdini’s principes zo krachtig. Ze maken gebruik van de natuurlijke neiging van het menselijk brein om op intuïtie en gewoonte te vertrouwen, waardoor ze bijzonder effectief zijn in het beïnvloeden van beslissingen in allerlei situaties, van marketing tot dagelijkse persoonlijke interacties.

Systeem 1 en 2
Hieronder nemen we jou aan de hand van voorbeelden mee door de 7 principes van Cialdini.

1. Wederkerigheid (Reciprocity)

Het principe van wederkerigheid is gebaseerd op een fundamenteel aspect van menselijke interactie: het idee van geven en nemen. Dit concept houdt in dat wanneer we iets ontvangen, we psychologisch geneigd zijn iets terug te geven. Bij Reason Online Marketing, zetten we het principe van wederkerigheid in door gratis SEO- en SEA-scans aan te bieden. Door potentiële klanten eerst iets van waarde te bieden zonder kosten, vergroten we de kans dat zij later kiezen voor onze betaalde diensten.

Hier volgen enkele tips om wederkerigheid te integreren in je marketingstrategie:

 • Bied waarde aan: Begin met het aanbieden van iets dat echt waardevol is voor je doelgroep, zoals een gratis tool of exclusieve content.
 • Personaliseer: Voeg een persoonlijke touch toe aan je aanbiedingen om de connectie met je doelgroep te versterken en de waarde te verhogen.

2. Toewijding en Consistentie (Commitment and Consistency)

Toewijding en Consistentie afbeelding

Het principe van toewijding en consistentie speelt in op de psychologische behoefte van mensen om consequent te zijn in hun woorden en daden. Dr. Robert Cialdini benadrukt dat, eenmaal een keuze gemaakt, mensen geneigd zijn zichzelf en hun toekomstige acties af te stemmen op die initiële toezegging. 

Het principe van toewijding en consistentie zie je vaak terug in de fitnessindustrie. Veel sportscholen bieden bijvoorbeeld een gratis proefweek aan. Zodra iemand zich heeft aangemeld en begint met sporten, is de kans groter dat ze een volledig lidmaatschap aangaan. Ze zijn immers al begonnen met de activiteit en willen graag consistent blijven met hun nieuwe zelfbeeld als iemand die regelmatig sport.

Een ander voorbeeld is de manier waarop sommige apps werken. Ze beginnen met een gratis basisversie die nuttig is, maar beperkte functies heeft. Naarmate gebruikers meer vertrouwd raken met de app en er afhankelijk van worden, worden ze aangemoedigd om over te stappen op een betaalde versie met meer functies. Dit komt doordat ze al geïnvesteerd hebben in het leren van de app en consistent willen blijven in hun gebruik ervan.

3. Sociale Bewijskracht (Social Proof)

Sociale bewijskracht afbeelding 1

Sociale bewijskracht gaat over het kuddegedrag van mensen. Wanneer je ziet dat veel mensen een product kopen of een product veel positieve reviews heeft, dan zijn we eerder geneigd dit product ook te kopen. Een voorbeeld van socialie bewijskracht is bijvoorbeeld de online-winkel gigant Amazon. De productpagina’s van Amazon staan vol met klantenrecensies en ster-reviews. Deze recensies helpen potentiële klanten bij het maken van een beslissing, omdat ze vertrouwen krijgen uit de ervaringen van anderen.

Een ander goed voorbeeld is de manier waarop restaurants ‘Tripadvisor’ of ‘Google Reviews’ gebruiken. Een restaurant met honderden positieve reviews op Tripadvisor of Google zal meer klanten aantrekken dan een restaurant zonder of met negatieve reviews. Mensen voelen zich comfortabeler bij hun keuze als ze weten dat anderen een positieve ervaring hebben gehad.

Maar hoe kan je sociale bewijskracht op jouw eigen website en in jouw (online) marketing toepassen?

 • Klantbeoordelingen en ratings: Deze geven nieuwe bezoekers inzicht in de ervaringen van eerdere klanten.
 • Testimonials: Plaats klantcases op prominente plekken zoals de homepagina of productpagina’s.
 • Sociale statistieken: Toon aan hoe vaak een product is gekocht, een dienst is gebruikt of bijvoorbeeld hoe veel mensen zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief.

4. Sympathie (Liking)

Sympathie afbeelding

Volgens het Sympathie, of ‘liking’ principe zijn mensen eerder geneigd ‘ja’ te zeggen tegen personen/bedrijven die ze leuk vinden. Een klassiek voorbeeld van het toepassen van sympathie in marketing is het gebruik van mascottes of merkambassadeurs die aanspreken bij een breed publiek. Denk aan het inzetten van beroemdheden in reclamecampagnes. Wanneer een geliefde beroemdheid een product aanbeveelt, zijn fans eerder geneigd dit product ook aan te schaffen. 

Een ander effectief gebruik van sympathie is te zien in klantenservice. Bedrijven die bekendstaan om hun vriendelijke en behulpzame klantenservice creëren een positief beeld dat klanten aantrekt. Een warme, persoonlijke benadering kan klanten een gevoel van verbondenheid geven, waardoor ze loyaler worden aan het merk. Een voorbeeld van een bedrijf die het ‘liking principe’ goed toepast is bijvoorbeeld Coolblue. 

In de online wereld kan sympathie worden versterkt door het design van een website. Websites die gebruik maken van vriendelijke afbeeldingen en een warme, uitnodigende toon in hun teksten, trekken bezoekers aan en houden ze langer vast. Je kan dit toepassen door bijvoorbeeld foto’s of video’s te plaatsen van mensen die lachen, of door testimonials van tevreden klanten prominent te tonen.

5. Autoriteit (Authority)

Autoriteit afbeelding

Autoriteit is een krachtig psychologisch mechanisme dat beschrijft op welke manier mensen de neiging hebben om te luisteren naar experts of gezaghebbende figuren. Dr. Robert Cialdini benadrukt in zijn werk hoe autoriteit ons besluitvormingsproces kan beïnvloeden, vooral in situaties waarin we onzeker zijn of wanneer de materie ingewikkeld is. Mensen vertrouwen op de oordelen van experts omdat zij geloven dat deze personen meer kennis of ervaring hebben. 

Een goed voorbeeld van autoriteit zijn bedrijven die een whitepaper of diepgaande onderzoeksrapporten gebruiken om hun expertise in een bepaald gebied te demonstreren. Deze content laat niet alleen zien dat het bedrijf veel weet over hun vakgebied, maar helpt ook bij het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten.

Een ander effectief voorbeeld van autoriteit in actie is het tonen van ontvangen awards, diploma’s of het benadrukken van het aantal jaar ervaring binnen de industrie. Deze erkenningen zorgen voor tastbare bewijzen van competentie en betrouwbaarheid.

6. Schaarste (Scarcity)

Schaarste afbeelding

Je kent het wel: met haast een hotelkamer boeken omdat er nog maar één kamer over is. Dit is een perfect voorbeeld van het schaarste principe. Hotels en boekingssites spelen hier slim op in door het gevoel van urgentie te benadrukken. Deze tactiek maakt gebruik van het ‘fear of missing out’ (FOMO) effect, waardoor mensen sneller besluiten te boeken uit angst om iets waardevols te missen.

Schaarste kan op verschillende manieren in jouw (online) marketingstrategieën worden toegepast:

 • Beperkte tijd aanbiedingen: Maak gebruik van tijdelijke promoties of kortingen en creëer een gevoel van urgentie bij klanten om snel te handelen. Een voorbeeld is een countdown timer die visueel aftelt tot het einde van de promotie. 
 • Exclusieve producten: Speel in op exclusiviteit door producten exclusief of in beperkte oplage aan te bieden. Op deze manier geef je klanten het gevoel toegang te hebben tot iets unieks of speciaals. 
 • Urgentie in communicatie: Maak gebruik van urgentie in je communicatie. Dit kan klanten aanzetten tot snellere besluitvorming. Voorbeelden hiervan zijn; “laatste kans”, “alleen vandaag nog beschikbaar”, of “nog slechts enkele items over”.

7. Eenheid (Unity)

eenheid afbeelding

Het principe van eenheid is gericht op het creëren van een gemeenschappelijke identiteit binnen een doelgroep. Volgens dit principe worden mensen sterker aangetrokken en meer beïnvloed wanneer ze als gelijk of als deel van dezelfde groep worden beschouwd. . 

Sportkleding merken zoals Nike of Adidas benutten vaak de gemeenschappelijke identiteit van ‘atleten’ of ‘fitness liefhebbers’ om een band te creëren met hun klanten. Hierbij wordt een verbonden gemeenschap gecreëerd door de combinatie van persoonlijke prestaties en gemeenschappelijke sportieve uitdagingen.

Nike afbeelding

Technologie-bedrijven zoals Apple en Samsung maken vaak gebruik van de eenheid binnen tech-liefhebbers door zich te richten op innovatie en de toekomst, wat resoneert met een publiek dat gepassioneerd is door vooruitgang en nieuwe ontwikkelingen. Deze merken hebben extreem loyale community’s gecreëerd, wat resulteert in de voorkeur voor een eenmalige keuze voor Apple of Samsung.

apple vs samsung afbeelding

Eenheid kan op de volgende manieren in jouw (online) marketingstrategieën worden toegepast:

 • Creëer een merk gemeenschap: Bouw via sociale media een community die de waarden en interesses van je doelgroep weerspiegelt. Richt je op interactie en het delen van relevante content.
 • Inzetten van merkambassadeurs: Kies ambassadeurs die de identiteit van je doelgroep belichamen. Ze verhogen de geloofwaardigheid van je merk door hun authentieke verbinding.
 • Gebruik verhalen die eenheid uitdragen: Ontwerp campagnes rondom jouw product of dienst die gericht zijn op het samenbrengen van mensen. Dit kan je bijvoorbeeld toepassen met klantverhalen of gesponsorde evenementen.

Start vandaag nog met het inzetten van de 7 principes van Cialdini!

Klaar om je marketingstrategieën naar een hoger niveau te tillen met Cialdini’s overtuigingsprincipes? Zet de psychologie van overtuiging in om je marketingdoelen effectiever te bereiken. Heb je hulp nodig bij het toepassen van deze krachtige technieken? Onze specialisten staan klaar om jou te ondersteunen. Vraag hier direct een gratis vrijblijvend gesprek aan en ontdek hoe we samen jouw marketingstrategie kunnen versterken.

FAQ

Waarom zijn de 7 principes van Cialdini waardevol voor mijn bedrijf?

De 7 principes van Cialdini zijn waardevol omdat ze de psychologie van overtuiging benadrukken. Hierdoor kan je het gedrag en beslissingsproces van (potentiële) klanten beïnvloeden. Door het toepassen van deze principes kan je jouw klantenbinding versterken, conversies verhogen en merkvertrouwen verbeteren.

Is er een risico verbonden aan het gebruik van het schaarste principe in marketing?

Ja, het onjuist gebruiken van het schaarste principe kan leiden tot wantrouwen bij klanten als ze merken dat de urgentie kunstmatig wordt gecreëerd. Het is hierbij belangrijk om altijd transparant te zijn over de beschikbaarheid van een product of dienst. Op deze manier voorkom je dat klanten zich gemanipuleerd voelen en bouw je op lange termijn vertrouwen op.

Kan je meerdere Cialdini-principes tegelijk toepassen?

Het combineren van verschillende beïnvloedingsprincipes kan zeer effectief zijn. Je kan bijvoorbeeld schaarste combineren met sociale bewijskracht door een beperkt productaanbod te promoten dat ook veel positieve recensies heeft. Dit versterkt zowel het gevoel van urgentie als het vertrouwen in het product. Het is wel belangrijk om dit zorgvuldig te doen om overstimulatie of verwarring bij de consument te voorkomen.

© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
Bel ons
Online groeiscan
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram