Digitale Toegankelijkheid: ben jij er klaar voor?


Vanaf juni 2025 verandert er veel voor bedrijven door de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn. Deze wetgeving maakt digitale toegankelijkheid een harde eis voor veel organisaties binnen de Europese Unie. Maar wat houdt digitale toegankelijkheid precies in? Wat betekent de nieuwe richtlijn voor jouw website, apps en andere digitale diensten? En hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie voldoet? Reason legt het uit.
Wat is Digitale Toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen โ inclusief mensen met een beperking โ gebruik moet kunnen maken van digitale middelen zoals websites, apps, betaalterminals en digitale documenten. Het draait om het wegnemen van barriรจres, zodat alle gebruikers een gelijke ervaring hebben. In Nederland leven zoโn 4 miljoen mensen (23%) met een beperking, in Europa ligt dit aantal op 101 miljoen (27%).
Het doel van de EAA is dan ook dat consumenten met een beperking in staat worden gesteld om zelfstandig gebruik te maken van โ met name essentiรซle โ producten en diensten.
De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (European Accessibility Act, of EAA) verplicht daarom bedrijven en organisaties om hun digitale producten en diensten voorย 28 juni 2025ย toegankelijk te maken volgens internationale standaarden, zoals deย WCAG 2.1-richtlijnen.
Om welke producten en diensten gaat het?
Mensen die slechtziend zijn, slechthorend of een andere beperking hebben, moeten makkelijker gebruik kunnen maken van onder andere:
webwinkels;
websites over een telefoon- of internetabonnement afsluiten;
computers en computerprogrammaโs;
geldautomaten;
pinautomaten;
kaartjesautomaten voor het openbaar vervoer;
online bankieren;
leningen en hypotheken;
apps om films te kijken;
elektronische boeken.
Bekijk hierย de complete lijstย in de Europese richtlijn (artikel 2 op bladzijde 13).
Voor welke bedrijven en organisaties geldt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn?
De richtlijn heeft een brede reikwijdte en geldt voor veel bedrijven en organisaties. Dit zijn onder andere:
Overheidsorganisaties
Gesubsidieerde organisaties (meer dan 50%)
Organisaties onder direct bestuur van de overheid
Commerciรซle organisaties die producten of diensten leveren aan de overheid
Bedrijven die essentiรซle diensten of financiรซle producten aanbieden aan consumenten
De richtlijn omvat overigens meer dan alleen websites en apps. Ook betaalterminals, kaartjesautomaten, computers, smartphones, streamingdiensten en TV-apparatuur vallen onder de regelgeving.
Uitzonderingen op Digitale Toegankelijkheid
Hoewel de richtlijn veel organisaties verplicht tot actie, zijn er uitzonderingen:
Kleine bedrijven: Organisaties met minder dan 10 werknemers en een omzet onder โฌ2 miljoen vallen buiten de verplichtingen.
Onevenredige last: Wanneer aanpassingen te kostbaar of onhaalbaar zijn, kunnen bedrijven een beroep doen op deze uitzondering. Toch moeten ze zoveel mogelijk toegankelijke oplossingen implementeren.
B2B-diensten: Producten of diensten die niet direct bij consumenten terechtkomen, zijn uitgesloten.
Ons advies: ook als jouw organisatie een uitzondering vormt, biedt digitale toegankelijkheid kansen. Kleine aanpassingen zoals betere navigatie of alt-teksten kunnen al een groot verschil maken en je doelgroep vergroten.
De Vier Principes van Digitale Toegankelijkheid
Om digitale toegankelijkheid te realiseren, zijn er vier belangrijke principes:
Waarneembaar: Zorg dat alle inhoud op jouw website zichtbaar en hoorbaar is. Denk hierbij aan een goed contrast tussen tekst en achtergrond en het gebruik van alt-teksten bij afbeeldingen.
Bedienbaar: Je website of app moet door iedereen te bedienen zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat het navigatiemenu zowel met een muis als met een toetsenbord te gebruiken moet zijn.
Begrijpelijk: De inhoud moet logisch en eenvoudig te begrijpen zijn, zowel voor gebruikers als voor hulpmiddelen zoals schermlezers. Geef bijvoorbeeld fouten in formulieren duidelijk aan en stel de taal van je pagina in via de code.
Robuust: Digitale producten moeten goed functioneren op verschillende apparaten en met hulptechnologie. Zorg dat de structuur en functies van je website correct worden geรฏnterpreteerd door schermlezers en andere hulpmiddelen.
Waarom Digitale Toegankelijkheid Essentieel Is
Bereik meer gebruikers: In Nederland hebben 4 miljoen mensen moeite met digitale toegankelijkheid (bron: Stichting Accessibility). Denk aan mensen met visuele of motorische beperkingen, dyslexie, of laaggeletterdheid.
Versterk je merk: Een toegankelijke website straalt inclusiviteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid uit.
Vermijd boetes: Niet voldoen aan de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn kan juridische consequenties hebben.
Hoe Reason Jouw Organisatie Helpt met Digitale Toegankelijkheid
Bij Reason begrijpen we dat digitale toegankelijkheid niet alleen een wettelijke verplichting is, maar ook een kans om je organisatie te onderscheiden. Wij bieden:
Toegankelijkheidsaudits: We analyseren je website of app en identificeren verbeterpunten.
Usability testing: Samen met partners testen we jouw digitale product met echte gebruikers, inclusief mensen met beperkingen.
Aanpassingen en implementatie: We maken jouw digitale platform volledig toegankelijk volgens de laatste WCAG richtlijnen.
Workshops: We informeren jouw team over het belang en het nut van toegankelijkheid.
Maak Digitale Toegankelijkheid een Prioriteit
Digitale toegankelijkheid is niet alleen een verplichting, maar ook een kans om je organisatie te versterken en meer mensen te bereiken. Wacht niet tot het laatste moment, maar begin direct met het verbeteren van jouw digitale producten en diensten.