Geschreven door: Marije Poot

De vijf meest gebruikte trucs van cybercriminelen

Telefoon, tablet of computer, we zijn altijd online en delen bewust of onbewust een hoop informatie. Technologie heeft veel voordelen, maar kent ook een keerzijde. Er komt steeds meer online criminaliteit.  In deze blog worden de vijf meest gebruikte trucs van cybercriminelen verteld en hoe je deze kan voorkomen.

Truc 1 – Phishing

We hebben er allemaal wel een gehad, een mail waarin staat dat je een aankoop hebt gedaan terwijl dit niet het geval is. Vaak staat er een link waarna er gevraagd wordt persoonlijke informatie te delen. Zelfs als het browser gelijk gesloten wordt, heb je onbewust al informatie weggegeven. Maar sinds de opkomst van social media is e-mailen niet meer de enige manier van cybercriminelen om contact te zoeken. Ook Facebook is een geliefd platform, er worden direct messages verstuurd of er wordt op een besmette link uit de timeline geklikt.

Je kan phishing berichten aan meerdere signalen herkennen. Zo komt de e-mail altijd onverwachts, je hebt immers nooit een aankoop gedaan of een eerste aanmaning gehad. Ook de aanspreektitel en het taalgebruik in het bericht zijn vaag en zitten vaak vol taalfouten. Of het bericht is in een andere taal geschreven. Over het laatste signaal kijken veel mensen heen, het e-mailadres. Vaak zie je alleen de naam, dit komt officieel over terwijl het echte e-mailadres niet klopt en een totaal andere domeinnaam heeft. Door op het e-mailadres te klikken zie je het volledige e-mailadres en kan je verifiëren of dit daadwerkelijk van de gebruikelijke afzender is.

Truc 2 – Virussen & ransomeware van buitenaf

Naast phishing mails worden er ook steeds vaker virussen en ransomware geïnstalleerd op je device van buitenaf. Ransomware is een speciaal virus dat alle bestanden, USB sticks en harde schrijven blokkeert en versleutelt. Net als bij een gewoon virus eisen de cybercriminelen vaak losgeld, maar het betalen van de cybercriminelen is geen garantie om weer bij je bestanden te kunnen. Daarom is het belangrijk dat je nooit betaalt mocht je een virus hebben opgelopen. Na het oplopen van een virus moet je onmiddellijk de verbinding met je (draadloze) netwerk verbreken zodat er geen andere bestanden gevaar lopen. Om het virus te verwijderen moet je naar een computerhersteller gaan die je hele computer kan rebooten. Als je computer weer virusvrij is kan je je reservekopie gebruiken om je gegevens te herstellen.

Truc 3 – Mobiele Apps

Veel apps vragen tegenwoordig toegang tot persoonlijke gegevens. Dit kunnen je foto’s zijn, maar er wordt ook regelmatig toestemming gevraagd om toegang tot je camera, contacten, locatie en/ of microfoon. Dit lijkt onschuldig, maar niets is minder waar. Om te voorkomen dat jouw gegevens in verkeerde handen vallen kun je dit het best uitzetten. Mocht de app deze informatie echt nodig hebben om te functioneren, zoals dat Google Maps je locatie nodig heeft om een routebeschrijving te kunnen maken, zet de toegang hiervan dan op de functie; alleen tijdens gebruik. Dit zorgt ervoor dat als de app niet gebruikt wordt, ook je gegevens niet continue beschikbaar zijn.

Truc 4 – Software van het deep/ dark web

Misschien heb je weleens van deze termen gehoord, maar er is veel onduidelijkheid over wat ze nu echt betekenen. Op het deep web bevinden zich webpagina’s die niet te vinden zijn via de gewone zoekmachines, dit zijn vaak legale pagina’s die zich achter een inlog scherm bevinden. Het dark web is het illegale onderdeel van het deep web. Op het dark web worden veel illegale producten/ diensten verkocht waaronder ook software die gebruikt kan worden om andermans device te besmetten en de gegevens af te tappen. Tegen het dark web kan je je niet extra beveiligen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een paar jaar geleden werd er een documentaire gemaakt over software van het dark web door Anthony van der Meer. Hij liet zijn telefoon stelen en volgde de dader met software die hij op het dark web had gekocht, benieuwd naar deze documentaire, klik hier!

Truc 5 – Wachtwoorden

Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende online accounts zoals Hotmail, PayPal en Facebook. Het nadeel hiervan is dat als je gehackt wordt op één van deze accounts, dat hackers ook toegang kunnen krijgen tot je andere accounts met dit wachtwoord. Het is dus belangrijk dat je voor je belangrijke accounts verschillende wachtwoorden gebruikt. Niet alleen is het belangrijk dat je verschillende wachtwoorden gebruikt, maar ook dat de wachtwoorden verschillende speciale tekens hebben en zo lang mogelijk zijn.

Laatste tips

Sommige tips liggen zo voor de hand, dat deze vaak worden vergeten. Dit is de makkelijkste ingang voor cybercriminelen tot je gegevens. Hierbij onze laatste tips om te voorkomen dat cybercriminelen bij je gegevens kunnen: voer regelmatig software updates voor je device uit, dit maakt het moeilijker het device te hacken. Naast software updates moet ook de Java plugin up to date gehouden worden, voornamelijk Windowsgebruikers hebben deze plugin. Maak back-up’s zodat als je een virus oploopt niet alle bestanden verloren gaan en gebruik lange en sterke wachtwoorden zodat deze niet zomaar te achterhalen zijn voor hackers.

Meld je aan voor kennis, updates & tips

© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.
Bel ons
Online groeiscan
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram