Het creëren van unieke content is niet altijd makkelijk. Zeker niet als andere gerelateerde content die vindbaar is ontzettend goed is. Maar het klakkeloos overnemen van deze content mag natuurlijk niet en hetzelfde geldt ook voor afbeeldingen. Wat zijn de regels van content hergebruiken? In deze blog leggen wij je alles uit en geven we tips.
Het letterlijk overnemen van content mag niet, dit is het plegen van plagiaat. De schrijver van de originele content heeft namelijk het auteursrecht. Dit betekent dat hij de enige is die mag bepalen dat zijn werk openbaar wordt en of het verveelvoudigd mag worden. Voor het schenden van het auteursrecht kunnen de boetes flink oplopen en in de ergste gevallen kan dit leiden tot een gevangenisstraf.
Wil je toch graag de content hergebruiken die op de website staat, kun je wel om toestemming vragen bij de auteur en hierin geldt hoe specifieker, hoe beter. Vraag bijvoorbeeld hoe lang je deze content mag gebruiken, of je het mag bewerken, of er een naamsvermelding bij moet en wat de eventuele kosten zijn. Let op: om toestemming vragen betekent niet dat je deze toestemming ook krijgt. Daarom is het altijd beter om je eigen content te schrijven.
Het is natuurlijk niet erg om andere content te lezen om daar inspiratie uit op te doen. Als je maar niet de gehele content hergebruikt. Schrijf zinnen die je het meest interessant vindt op en maak hier een mindmap van. Daarna kan je je eigen kennis en meningen toevoegen aan de mindmap. Maak vervolgens een overzicht voor jezelf met de onderwerpen die je aan bod wil laten komen en bouw de blog vervolgens op. De bestaande tekst die je in de mindmap hebt gezet kan gebruikt worden als leidraad, maar mag natuurlijk niet worden overgenomen. Daarom is het dan ook belangrijk om te schrijven over een onderwerp dat je aanspreekt. Hier weet je waarschijnlijk meer over en het schrijven van originele content gaat stukken makkelijker.
Als iemand een foto, video of schilderij maakt van iets of iemand, heeft die persoon de auteursrechten. Echter mag deze persoon vaak niet in zijn eentje bepalen wat er met deze foto gebeurt, de personen op de foto hebben namelijk het portretrecht. Je krijgt dit recht alleen als je herkenbaar staat afgebeeld. Maar dit geldt alleen wanneer de foto is gemaakt in opdracht van de geportretteerde. Is deze foto niet in opdracht gemaakt, zoals een foto van een drukke winkelstraat die je op je eigen social media plaatst, mag dit natuurlijk weer wel. Toch kunnen de geportretteerde bezwaar maken als zij er belang bij hebben. Mochten zij bijvoorbeeld benadeeld afgebeeld staan in een krantenartikel kan dit invloed op hen hebben en kunnen zij zich beroepen op hun recht.
Natuurlijk is je tekst niet compleet als het niet wordt ondersteund door afbeeldingen en/of een video. Je mag niet zomaar elke afbeelding overnemen, maar wil wel origineel blijven dus is het belangrijk creatief te zijn. Zo kun je inspiratie opdoen bij andere afbeeldingen en er vervolgens een eigen ontwerp van maken. Ben je wat minder creatief? Dan kan je een afbeelding zoeken via gratis websites zoals Pexels, gratisography of compfight. Let wel op dat je voor een aantal afbeeldingen wel de website moet vermelden. Deze afbeelding kan je vervolgens bewerken zodat de kans klein is dat je deze nog op een andere website exact hetzelfde tegenkomt. Maak de afbeelding zwart-wit, spiegel hem of voeg tekst toe.
Wij hopen dat je op deze manier verder kunt met content hergebruiken. Voor meer informatie kan je contact opnemen met ons team.
Meld je aan voor kennis, updates & tips